La birou avem diverse echipamente, diverse firewall, routere, abonamente si alte tool-uri care sa filtreze traficul si sa nu permita accesarea oricarui site. Dar toate au un tarif, un pret de cele mai multe ori lunar, normal avand in vedere impactul pe care il poate avea accesarea unui site nedorit.
Ce facem acasa? Avem si acasa nevoia de protectie, atat anti-malware prin limitarea accesului la site-uri cu continut periculos pentru calculatoarele, tabletele si telefoanele personale, cat si prin limitarea accesului cu un continut nepotrivit pentru copiii nostri. Bineinteles, putem activa aceleasi setari si acasa. Dar multi nu isi permit 100-1000 lei pe luna pentru asta.
Exista o solutie extrem de simplu de implementat din punct de vedere tehnic si gratuita pentru subiectul in discutie. Simpla setare a DNS-ului la https://cleanbrowsing.org/ limiteaza cu succes accesul la majoritatea site-urilor cu content malware sau adult. Vezi aici cum anume se seteaza: https://cleanbrowsing.org/getting-started .
Mai mult, testele facute de terti arata o rata buna de identificare si de limitare a malware-ului: https://medium.com/@nykolas.z/phishing-protection-comparing-dns-security-filters-9d5a09849b91 si https://hackernoon.com/porn-filters-compared-opendns-neustar-cleanbrowsing-norton-yandex-and-adguard-41f207062c4
Asa ca recomand pentru toate gradinitele si scolile, cat si pentru routerele simple de acasa aceasta setare. De la securitate zero, orice pas in sus e benefic.